CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

mandag 2. juli 2012

Jeg er nummer fire av Pittacus Lore

Tittel: Jeg er nummer fire  (Org.tittel: I am Number Four)*
Forfatter: Pittacus Lore
Oversetter:Morten Hansen 
Forlag:Cappelen Damm 
Format: Innbundet
Språk: Norsk (bokmål)  
Utgitt: 2011 
Antall sider: 440
Kilde: Lånt på biblioteket

*første bok i bokserien "Arven fra Lorien"

OM BOKEN:
Ni av oss kom hit. Vi ser ut som dere. Vi snakker som dere. Vi lever blant dere. Men vi er ikke dere. Vi kan gjøre ting dere drømmer om å kunne. Vi har krefter dere drømmer om å ha. Vi er sterkere og raskere enn noe dere noensinne har sett. Vi er de superheltene dere beundrer ifilmer og tegneserier - men vi er virkelige.Planen vår var å vokse, trene oss opp, bli sterke, bli ett og kjempe mot dem. Men de fant oss og begynte å jakte på oss først. Nå er vi alle på flukt. Lever livet i skyggene, på steder hvor ingen ville finne på å se,glir ubemerket inn blant befolkningen. Vi har levd blant dere uten atdere har visst det.Men de vet det.De tok Nummer En i Malaysia.Nummer To i England.Og Nummer Tre i Kenya.De drepte alle sammen.Jeg er Nummer Fire.Jeg er den neste. 

LITT OM FORFATTERENE:
Lorien Legacies er en serie av YA- science fiction bøker, skrevet av James Frey og Jobie Hughes under samlebetegnelsen pseudonymet Pittacus Lore.

I Am Number Four (publisert 2010) er den første boken i serien, etterfulgt av The Power of Six (2011) og The Rise of Nine (skal bli utgitt i august 2012) er de tre første bøkene i serien, av en foreslått  serie på seks bøker. Bøkene er utgitt av HarperCollins.


MIN MENING OM BOKEN:
Etter å fundert en god stund om hvorvidt jeg skal bryne meg på "Arven fra Lorien" bokserien som er skrevet av James Frey og Jobie Huges under pseudonymet "Pittacus Lore" så startet jeg på den første boka for 2 uker siden.  Nå leser jeg den andre boken "De siste seks" og ser frem til neste bok allerede.

Må bare beklage for forsinkelsen av denne bokomtalen. Forrige uke gikk jeg litt inn i "sommerferieboble" og pcen var nesten ikke brukt. Nå over til min mening om boka.

Jeg er nummer fire blir vi dratt inn i en kamp mellom to utenomjordiske raser som har foregått lenge,og etter en siste kamp på planeten Lorien ble 9 unger(gorder) og 9 voksne(cêpaner)sendt til jorden for å flykte fra de onde Mogadorians. En og en blir gordene drept av de onde Mogadorianene og eneste måten å drepe dem er å gjøre det i rekkefølge. Nå er det John sin tur ettersom han er nummer fire og når han endelig har funnet et sted hvor han trives,en god venn og potensielt en kjæreste blir alt snudd på hodet ,og kampen om å overleve har såvidt begynt.


Jeg lånte den fra biblioteket etter å lest en omtale om de to første bøkene i serien hos Astrid og jeg ble nysjerrig. Forut hadde jeg hørt litt forskjellig om bøkene ,men ville gjøre opp min egen mening om bøkene. For å si det sånn ble jeg ikke skuffet etter jeg vendte om siste side.

Jeg regner kanskje med at bøkene er best på engelsk ettersom jeg følte  den norske oversettelesen noen steder ble litt "voksent" og kronglete. Så jeg kommer nok til å lese bøkene på engelsk ved en senere anledning ettersom dette er en serie jeg vil følge med.

Boka er skrevet med korte kapitteler og språket er "tilpasset" til å høre til en ung gutt og selvom den norske oversettelsen blir litt "voksent" til tider så gjør det ikke noe med helheten på boka.  Jeg ble dratt inn i historien med en gang og forfatterne vet å holde på leseren. Selvom det var enkelte partier som er litt "hverdagslige" og handlingen stanser litt opp går det fort over før neste spenningstopp kom. 

Jeg er vanligvis ikke den som sluker bøkene opp så fort og bokas 440 sider trodde jeg ville ta litt tid. Men den gang ei,jeg ble sittende med boka en fredag og slapp ikke nesten ikke tak i bok før klokka var halv fire om natten. 

Eneste jeg synes ble litt for "klisjé" aktig og overdrevent var romanse delen i boka. Jeg følte romansen mellom John og  jenta(for ikke komme med spoilere) var litt "klissete". Fullt mulig at det er bare for min egen del at det ble litt "altoppslukende"typ kjærlighet. 

Foruten det synes jeg boka var en bra start på serie og jeg er spent å lese videre. Jeg har somsagt kommet godt i gang med bok nr 2. Jeg har ennå ikke sett filmen som er basert på den første boka,men regner med at det er ikke lenge til jeg ser filmen.

Jeg er nummer fire er første bok i en YA-sci-fi serie som omhandler  utenomjordiske vesner som har søkt tilflukt på jorden fra deres fiender. Boka kretser rundt John Smith og hans Cêpan Henri. Boka er lett lest og handlingen drives fremover med mange spenningstopper,og vendinger.  Anbefaler bokserien til de som liker Sci-fi og fantasy. Har du lest boka?

5 kommentarer:

Gråbekka`s Blogger

Fin omtale Nina C:)Noterte den ned etter du sa du leste 440 sider raskt, hehe:) Ønsker deg en flott dag videre!:)

Nina C.

SVAR TIL:

GRÅBEKKAS BLOGGER: Takk Isabella:) Boka gikk fort unna når man først fikk kommet i gang.)

Birthe

Ah, jeg er også i sommerferiemodus og har vært det en stund nå, men bare tre dager igjen så er det fire ukers ferie :)

Sci-fi og fantasy er sjangere jeg liker godt, men det er en stund siden jeg leste en sånn bok. Denne serien høres spennende ut, men jeg har ikke hørt om YA-sci-fi før (skal google det etterpå).

Veldig god omtale!

Forresten:
Jeg leste Narnia bøkene første gang som barn, eller en overgang mellom barn og ungdom. Er ikke helt sikker, rundt 12-13 kanskje :)

Morten

Hei,

Kunne du utdype hva du mener med at oversettelsen er "voksen"? Har du noen eksempler?

Hilsen Morten,
oversetteren

Nina C.

SVAR TIL:

MORTEN: Hei, med det mente jeg egentlig følte at "John" fremstod i deler av boka litt eldre en det han var. Kanskje "voksen" ikke var helt riktig term.

Akkurat nå har jeg ikke boka for hånde ettersom jeg har levert den tilbake.

MELUSINE: hehe,er nok mange som er i feriemodus nå. Young Adult er jo egen betegnelse tror jeg, er vel unge voksne/ungdomsbøker. Jeg var innom wikipedia på engelsk og oversettet fritt fra den. Så kanskje ikke YA Scien fiction er en egen sjanger så det er sagt.hehe:)

Anbefaler boka:) Likte den godt!

Legg inn en kommentar

Takk for din kommentar! Den vil vises etter jeg har godkjent den! Velkommen tilbake skal du være!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...