CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

lørdag 14. april 2012

Mockingjay av Suzanne Collins

Tittel: Mockingjay*
Forfatter: Suzanne Collins 
Forlag:Scholastic Press 
Format: Innbundet 
Språk: Engelsk  
Utgitt: 201008 
Antall sider: 390
Kilde: Lånt på biblioteket

* Tredje og siste bok i "The Hunger Games Triologien"( 1. Bok= The Hunger Games, 2.bok = Catching Fire og 3.bok= Mockingjay).


Om boken:
Against all odds, Katniss Everdeen has survived the Hunger Games twice. But now that she's made it out of the bloody arena alive, she's still not safe. The Capitol is angry. The Capitol wants revenge. Who do they think should pay for the unrest? Katniss. And what's worse, President Snow has made it clear that no one else is safe either. Not Katniss's family, not her friends, not the people of District 12. Powerful and haunting, this thrilling final installment of Suzanne Collins's groundbreaking The Hunger Games trilogy promises to be one of the most talked about books of the year. Litt om forfatteren:
 Suzanne Collins (født 1962) er en amerikansk forfatter. Hun har skrevet en trilogi av ungdomsbøkene Dødslekene (The Hunger Games), Opp i flammer (Catching Fire) og Fugl Føniks (Mockingjay) Foruten (The Hunger Games" triologien har hun skrevet en annen bokserie( The Underland Chronicle) og en rekke andre bøker.
(Les mer på: Wikipedia| Hjemmeside)MIN MENING OM BOKEN:
Da var jeg ferdig med "The Hunger Games Triologien" som er skrevet av Suzanne Collins. De tre bøkene slukte jeg opp på 1-2-3 og idag ble den siste side vendt om i "Mockingjay".  Dere kan lese mine omtale om "Dødslekene" her og "Catching fire" her!  

Kan vel si at boka hadde en helt annen slutt enn jeg trodde den skulle,men endog en grei slutt. 


Skal prøve å ikke ha noen spoilere for de som ikke har lest boka ,men det kan hende noen sniker seg inn her og der.


I denne siste og avsluttende boka møter vi Katniss etter at hun blir reddet fra sin andre tur til "Dødslekenes  arena av  "Motstandbevegelsen" som består av Distrikt 13 og en del andre "rebeller" /motstandsfolk fra de andre distriktene.  Panem er nok igjen under krig og ting har endret seg fort etter Katniss ble reddet.  Venner og gamle naboer er borte for alltid, og folk dør etterhvert som krigen utfolder seg.  Peeta er i klørne på President Snow og styresmaktene. Katniss har nå blitt motstandsbevegelsens ansikts utad / symbol(Mockingjay) og utover boka følger vi hvordan Katniss takler dette presset uten å falle helt sammen.


Nå som jeg har fått lest alle tre kan jeg vel si at bok nr 1 og 3 var de sterkeste, selvom jeg i bokomtalen om "Catching Fire" sa at jeg likte bok nr 2 hakket bedre en nr 1. 
Mye av det kan jo ha med jeg hadde sett filmen først,og så leste boka ganske fort.  Men jeg tror jeg må få alle tre bøkene i bokhylla mi og lese de i ro og mak.Denne gangen var jeg så ivrig å finne ut hva som skjedde videre at jeg ikke helt tok meg tiden til ta inn historien ordentlig og legge merke til detaljene osv.

Collins hun skriver hvert kapittel på en måte at leseren drives fremover og fremover selvom enkelte av kapitlene  kanskje ikke er like spennende. Men det er vissheten om at et er lengere frem i boka "godsakene"  topper spenningskurven er ,som gjør at boka blir slukt. Man blir dratt inn i verden som Collins lager og selvom omgivelsene ikke alltid får like godplass med tanke på miljøskildringer gjør det ikke noe spesielt ettersom fokuset er på Katniss og hennes "innvendig" kamp om å holde seg sammen.  Boka er litt mer brutal enn bok nr 1 & 2,og iløpet av boka  felte jeg et par tårer når noen døde.Denne Katniss som vi får møte i siste boka er noe helt annet enn det vi gjorde i starten. Da alt var "normalt" i følge Capitol standard. Før folk begynte å føle at dette kan vi gjøre noe med og et håp ble tent da Katniss i bok nr 1 trosset President Snow og hans spill. Men etter å bli kastet ut igjen i "Dødslekens" 3  "Quarter Quell" (noen som vet det norske ordet?) i bok nr 2( blir Katniss brutt ned ,og hun må bygges opp igjen i begynnelsen av bok nr 3(Mockingjay).  Det er en mer skjør og ustabil Katniss vi møter,men gløden eller ilden som ble tent etter bok nr 2 brenner sterkere og sterkere jo lengere ut i den siste boka vi kommer.
Woody Harrelson spiller "Haymitch" i  "The Hunger Games"
 
Slutten av boka var som nevnt innledningsvis ikke helt som jeg trodde. Ettersom jeg leste boka trodde jeg at det skulle bli en forutsigbar "happy ending". Men det var noe annet enn jeg hadde forutsett,og det er bra det. Nå er jeg litt små trist ettersom bokserien er slutt og jeg har lyst på å se hvordan det går videre med Katniss. Selvom epilogen gav en liten pekepinn hungret jeg litt mer etter forsettelse.hehe

Kort fortalt er den siste boka i "The Hunger Games" en sterk  avslutning på en spennende bokserie.  Boka starter litt rolig før den kommer opp på spenningskurven og vi som leser blir med Katniss da hun tar opp den siste kampen mot styresmaktene og den grusomme "President Snow".
Donald Sutherland spiller "President Snow" i filmen "The Hunger Games"

Som jeg skrev på omtalen til "Catching Fire" så gleder jeg meg til denne her blir filmatisert. Vet at bok nr 2 skal bli filmatisert. Ettersom jeg har fått med meg har "The Hunger Games" spilt inn gode penger for å si det sånn.

Har du lest boka? Din mening?//Bildene er hentet fra her!


 

10 kommentarer:

Nina-Martine

Etter vi så filmen klarte jeg ikke å dy meg, og leste noen nøye sammendrag av bøkene. Måtte vite hva som skjedde! Men så snart sommeren og turer til Hvaler blir hyppige, og jeg sluker fler bøker enn jeg gjør nå skal jeg ikke se bort i fra at jeg også kommer til å lese bøkene etterhvert!

Nina C.

Svar til Nina M:
hehe,det skjønner jeg:) Jeg måtte bare få lest bøkene jeg.Ble hektet med en gang!:) Anbefaler bøkene selvom du kanskje har fått med deg meste.:)

Gråbekka`s Blogger

Kjempefin anmeldelse:) Likte bok 1 og 3 best:) Flotte bøker, men de skulle ha vært mye leeengere:)Fikk lyst å se filmen igjen også nå:)Kos deg videre:)

Nina C.

Svar til:
Gråbekka's Blogger: Takk! Likte somsagt også bok nr 1 og 3. Bok nr 2 var bra i seg selv,men det toppet seg i bok nr 3:)

Julie

Dette er en god serie. Jeg har merket meg at meningene er litt delte om siste boka, og jeg er blant dem som ikke er heeelt fornøyd med hvordan forfatteren gjorde det. Men god var den uansett.

Nina C.

Svar til Julie:
Jupp,har hørt at det var delte meninger om den siste boka “Mockinjay”. Slutten var ikke helt som jeg hadde forventet,men synes det var en grei slutt på serien.

Anonym

Elsker alle tre bøkene jeg og! Slukte dem. Veldig god serie.

Ps. Det heter "kvartsekel-spillet" på norsk :)

Nina C.

Svar til:
Anonym: Samme her også! Må se å få de i min egen bokhylle!:)

Takk,da vet jeg at det heter kvarsekel-spillet. Leste de 2 siste bøkene på engelsk.

Knirk

Å ja, jeg har lest den og har tusen meninger om den og er veldig ambivalent, men tror jeg kommer til å lande på at bok tre er best og at den er nødvendig for å rettferdiggjøre all volden i de to andre bøkene. Jeg mener at det er en utrolig trist historie, fordi ingen vinner. Det er ingen happy ending, hovedpersonene våre er for ødelagte til at det går an å si at noen vant. Og det er hele poenget til Collins; det finnes ingen vinnere i en krig. Derfor var slutten nødvendig, uansett om man likte den eller ikke. Noe sånt. :o)

Nina C.

Svar til:
Knirk:
Helt enig med din kommentar! Jeg så ikke den slutten komme,men skjønner at det er nødvendig slutt. Jeg har vært vært litt litt "happy endings" ifht til fantasy bøker osv. Men likte bokserien til suzanne collins kjempegodt. Må få den i bokhyllen min snart. Lånte bøkene på biblioteket:)

Legg inn en kommentar

Takk for din kommentar! Den vil vises etter jeg har godkjent den! Velkommen tilbake skal du være!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...