CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

tirsdag 19. juni 2012

Zulu av Caryl Férey

Tittel: Zulu
Forfatter: Caryl Férey
Oversetter: Thomas Lundbo
Forlag: Aschehoug & Co
Utgitt: 2012
Språk: Norsk(bm)
Antall sider:464
Format: Innbundet
Kilde: Mottatt fra forlaget

OM BOKEN:
Ali Neuman, sjef for kriminalpolitiet i Cape Town, prøver å finne en guttunge som har slått ned og ranet hans halvblinde mor. Så kommer meldingen om at Nancy Wiese, datteren til en landskjent rugbyspiller, er drept og sannsynligvis voldtatt. Obduksjonen viser spor av et nytt dop, et uvanlig afrodisiakum. Kort tid etter blir hennes svarte kjæreste funnet død, med det samme dopet i blodet.
Vi rives inn i et drama der linjer trekkes tilbake til både Apartheidregimet og de voldsomme interne motsetningene mellom sørafrikanere. Snart blir det også klart at det nye dopet er ment å fylle andre funksjoner enn man er vant til, og at det finnes mennesker som er villige til å gå svært langt for å nå sine mål.
"Zulu" er en uhyre spennende roman som bringer leseren inn i et samfunn de færreste kjenner.

LITT OM FORFATTEREN:
Caryl Férey er et av de nye store navnene i fransk thrillerlitteratur. Han har skrevet en rekke bøker som ofte preges av hans interesse for reiser og sosiale konflikter. I tillegg til Grand Prix de Littérature Policière og franske Elle-lesernes store pris for kriminallitteratur har han vunnet fem andre sentrale priser for "Zulu". "Zulu" er hans første roman på norsk. (kilde)MIN MENING OM BOKEN:
Jeg ble ferdig med denne kriminal/thriller romanen i helgen ,men har ikke fått somlet meg til å skrive om den før idag. Når jeg først kom i gang med denne boka så gikk sidene fortere og fortere samt handlingen nådde nye høyder og hadde uventet tvister. Altså en bok som falt i smak hos meg og som kommer til å sitte igjen litt etterpå.

I "Zulu" møter vi "Ali Neuman" en  afrikansk politimann som jobber i SAP(South African Police) og forholdvis i Cape Town området.  Da en hvit kvinne blir funnet brutalt drept med en nytt designdop i blodet  begynner nesten røttene fra apartheid tiden å slå røtter  igjen ,og  Ali og hans team forhendene fulle ettersom ofre for de nye designdopet florerer rundt i fattigstrøk og krever nye ofre,samtidig det finnes folk som setter kjepper i hjulene på etterforskningen. Folk som skyr ingen midler for å skjule deres hensikter og planer.

Med sine 464 sider er "Zulu" ikke en lettvekter og det tok en liten stund før jeg virkelig kom inn i historien mye pga forfatterens trang til å forklare ting og det var noen ganger jeg følte han sidesporet litt. Det er heldigvis ikke ofte han gjør det. Men det synes jeg Careyl Férey gjør opp med sin bra fortellermåte,handling og  miljøskildringer fra Sør-Afrika. Han "blomstermaler" ikke ting og på den måten får vi et brutalt møte med den sør-afrikanske byen Cape Town og  vi får vite en del om den til tider brutale Apartheid tiden som varte fra 1948-1994.

Boka skifter forteller nesten hvert kapittel og vi får bl.a annet møte den nokså ærlige og til tider alkoholisterte politietterforskeren Brian Epkeen som er født og oppvokst i Sør-Afrika samt en litt avventende og "mindre" tøff politietterforsker Dan Fletcher. Sammen med den store "zuluen" Ali Neuman så utgjør de tre etterforskerne et team. De er gode venner og har kjent hverandre i mange år. Selvom det lurer hemmeligheter mellom vennene og ikke alt ser ut som det skal være.
 

Jeg likte boka godt og jeg hadde problemer med å legge fra meg den natt til søndag i forrige uka. Jeg måtte ta kvelden da nesten jeg fikk et ublidt møte med boka der jeg lå i senga,hehe. Så når du først kommer godt i gang med historien og blir "kjent" med karakterne blir dette en bok du ikke lett glemmer. Det er en del brutale hendelser forfatteren lar oss lesere være "vitner" til og det var noen enkelt skjebner jeg felte et par tårer for. Bokas slutt var ikke den jeg så for meg og det er noe som positivt i den forstand at det er ikke noe morsomt med alt for forutsigbare slutt.  Forfatteren var flink med å komme med uventet tvister og kaster oss lesere ut i nye ting. Ting er ikke alltid som det ser ut som og det er noe som er et slags "nøkkelord/begrep" gjennom boka.

Kort fortalt er "Zulu" en brutal,sterk og spennende krimbok som tar deg med til de tøffeste strøkene av Sør-Afrika der det bor millioner av fattige i slummen,og hvor gjengene styrer med en brutal jernhånd og politi som er underbemanet.  Caryl Férey er flink med ord og beskrivelser ,og det er nestens som du føler du er en "flue på veggen" der du følger etterforskningsteamet til Ali Neuman nøste opp i mordgåten . Absolutt en bok jeg anbefaler til krimelskere!

Les et utdrag for boka HER!

Har du lest boka? Din mening?

 

 

2 kommentarer:

Gråbekka`s Blogger

Så flott anmeldelse Nina!:)Din glede over boken smittet helt klart over, skjønner jeg må kjøpe denne:) Krimelsker er jeg jo:) Ha en flott dag videre:)

Nina C.

SVAR TIL:

GRÅBEKKAS BLOGGER: Takk Isabella ! Likte godt denne boka og den hadde en blanding av både thriller/krim :)

Legg inn en kommentar

Takk for din kommentar! Den vil vises etter jeg har godkjent den! Velkommen tilbake skal du være!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...