CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

torsdag 21. juni 2012

Prins Caspian av C. S Lewis

Tittel: Prins Caspian ( #3 bok i "Narnia-serien")
Forfatter: C.S Lewis
Oversetter: Tormod Haugen
Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2008
Språk: Norsk(bm)
Antall sider:195
Format: Innbundet
Kilde: Lånt på bibliotek


OM BOKEN:
Kong Miraz har ranet til seg tronen fra den rettmessige arvingen, prins Caspian. Dverger, fauner og talende dyr er forsvunnet. Nok en gang trenger Narnia hjelp fra Peter, Susan, Edmund og Lucy -; og fra løven Aslan.For over 50 år siden skapte C.S. Lewis et univers fylt av spenning, fantasi og magi. Han kalte det Narnia, og siden den gang har millioner av lesere over hele verden funnet veien dit gjennom de sju bøkene som er blitt en av barnelitteraturens store klassikere, og som også er dramatisert og filmet.Prins Caspian er bok nummer 2 i serien, og også den blir nå til en påkostet spillefilm, slik Løven, heksa og klesskapet ble det i 2006. Denne utgaven har omslag fra filmen.

LITT OM FORFATTEREN:

 C.S. Lewis ble født i Belfast i 1898(døde i 1963). Som barn var han svært opptatt av alle eventyrene, mytene og de gamle legendene som den irske barnepiken hans pleide å fortelle. Og da han var seksten år, dukket bildet av den lille faunen med paraply og armene fulle av pakker ute i en snøkledd skog, opp i hodet hans. Men det var ikke før mange år senere, mens han var professor ved universitetet i Cambridge, at faunen fikk selskap av en ond dronning og en praktfull løve.
Historien om dem ble til «Løven, heksa og klesskapet», en av verdens mest elskede barnebøker til alle tider, og den første av de syv i Legenden om Narnia. Den uslåelige kombinasjonen av eventyr, humor, magi og spenning har gjort Legenden om Narnia til populære barneklassikere over hele verden. Da den siste av Krønikene, «Den siste striden», kom i 1956, mottok han da også den prestijefylte Carnegie Award. (kilde)


MIN MENING OM BOKEN:
Jeg leser meg stadig videre i C.S Lewis sitt univers som heter Narnia og her om dagen ble jeg ferdig med den tredje boken i serien,men den andre hvor  Peter,Edward,Susan og Lucy er hovedpersonene.  Boken "Reisen til det ytterste havet" er neste i listen og jeg skal kaste meg over den etterhvert. 

I "Prins Caspian"  møter vi en annerledes Narnia enn vi har blitt vant med i foregående bøkene. Siden sist søskene Peter,Edward,Susan og Lucy reddet narniaerne fra den Onde Heksa Hvit,har landet nå kommet i hendene på en ond konge (Miraz) som røvet til seg kronen som rettmessig tilhørte unge Prins Caspian. Miraz hater alt som hadde med overnaturlig,snakkende dyr og rett & slett alt som gjør Narnia til det magiske stedet det er .  Søskene Pevensie må nok igjen komme Narnia til unnsetning og fri Narnia fra jerngrepet til den onde Miraz.

Denne boka er det Prins Caspian som selve historien kretser rundt og Pevensie søskene kommer litt i bakgrunnen i forhold til den forrige boka.  Etter å sett filmen først hadde jeg for meg at Prins Caspian var en ung mann (ca 17-18 ) eller noe ,men i boka tror jeg han var rundt 14 år eller yngre. Så ikke alt var helt likt som ved filmatiseringen,men må si at de gjorde en god jobb.  

Som jeg har skrevet med de to andre bøkene føler jeg at C.S Lewis har en "spesiell" måte å fortelle historien eller rettere sagt eventyret vi lesere begir oss ut når vi åpner bøkene hans. Jeg synes det kanskje til tider kan gå litt saktig og med denne boka måtte jeg ta en liten pause. 

Det er jo også noe spesielt når man først ser filmen og deretter leser boka. Da har man fått filmen i bakhodet og når man leser boka blir den fortellerstilen og måten C.S Lewis fremstiller Narnia litt annerledes. Denne utgaven jeg hadde  var det også Pauline Baynes  sine illustrasjoner .

Selvom jeg liker godt det universet C.S Lewis har skapt og som mange millioner av mennesker verden rundt liker,så følte jeg at denne boka kom litt kort til og jeg slet meg litt gjennom mot slutten. Men jeg skal få lest ferdig alle 7 bøkene, og selvom denne boka ikke helt nådde helt opp til de forventningene jeg hadde forut.

Kort fortalt er den tredje boken i "Narnia" serien  og er en lett lest bok selvom det til tider kan gå litt saktig . I denne boka får  narniarne nye problemer og søskene Pevensie kommer å hjelper til.   Vi blir nok en gang dratt inn i kampen mellom det gode og onde,.

Har du lest boka? Din mening?
  

3 kommentarer:

Birthe

Jeg leste hele serien da jeg tidlig i ungdomsårene og så for mine egne barn for en tid tilbake. Magien var fremdeles til stede, selv om jeg kanskje ble mer fascinert av eventyret første gangen jeg leste bøkene. Fantastiske bøker :)

Nina C.

SVAR TIL:

MELUSINE: Kan si meg enig at Narnia bøkene er fantastiske, gleder meg til å lese videre. Så får jeg skaffet meg samleutgaven etterhvert:)

Birthe

Jeg kunne også godt tenke meg å ha en samleutgave av disse bøkene :)

Legg inn en kommentar

Takk for din kommentar! Den vil vises etter jeg har godkjent den! Velkommen tilbake skal du være!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...