CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

torsdag 26. april 2012

Din Godhet av Linda Olsson

Tittel: Din Godhet(Org.tittel: Det goda inom dig)
Forfatter: Linda Olsson
Oversetter:
Heidi Grinde
Forlag:
Vigmostad & Bjørke 
Format: Innbundet
Språk:
Norsk (bokmål)  
Utgitt: 2012 
Antall sider: 277
Kilde: Mottatt lese eksemplar fra forlaget


Om boken: 
Marion Flint lever alene i et lite hus ved kysten av New Zealand. Hun arbeider deltid som lege i den nærmeste byen. En dag møter hun den lille maorigutten Ika. Det oppstår et uvanlig vennskap mellom den tause guttungen og den eldre kvinnen. Hans blotte nærvær og ikke minst hans spørsmål, vekker minner som hun altfor lenge har unngått. Marion vender tilbake til barndommen hos morfaren på Åland, en trygg tid som altfor brått ble avbrutt da hun måtte flytte til Stockholm. Hun minnes morens voldsomme ekteskap som ble avsluttet så dramatisk med at begge søsknene ble bortadoptert. De mistet all kontakt - helt til de uventet møttes tretti år senere. Et møte som fikk uante konsekvenser i begges liv.

Litt om forfatteren:
Linda Olsson(F.1948) vokste opp i Stockholm der hun studerte Jus.Hun flyttet fra Sverige i 1986 og bodde blant annet i England, Kenya, Singapore og Japan.Hun arbeidet for det meste i bank og finans.I 1990 slo hun og familien seg ned i Auckland (New Zealand) der hun nå bor. Hun har forut "Din Godhet" som kom ut i Sverige i 2011 skrevet bøkene "La meg synge deg stille sanger" og "Taushetens konsekvenser". Bøkene hennes har blitt godt mottatt rundt omkring i verden og er oversatt på en rekke språk. MIN MENING OM BOKEN:
Det var takket være Beathe (fra Beathes Bokhylle) som gjorde at jeg fikk muligheten til å lese denne boka. Hun tipset meg om at jeg kunne få et leseeksemplar av denne boka. Nå er jeg kjempe glad for at jeg mottok denne boka og for å si det sånn er "Din Godhet" en av de beste bøkene jeg har lest  hittil i år. Nå skal jeg jammen meg få tak i (eller låne på biblioteket)"La meg synge deg stille sanger" og "Taushetens konsekvenser" av Linda Olsson. 

Jeg begynte så vidt på denne boka like etter jeg mottok den for et par måneder siden,men inne mellom snek det seg noen bøker som gjorde at jeg la den på vent en stund. Men nå skjønner jeg at jeg burde ha lest den med en gang og ikke ventet så lenge med den.

I boken "Din Godhet" møter vi Marion Flint som bor i New Zealand og det er noe hun har gjort i over 15 år. I den tiden har hun jobbet som allmenn lege,men har begynt å trappe ned mer og mer arbeidet.  Da hun en dag tusler på stranden møter hun maori gutten Ika og etter den dagen blir Marion sin tilværelse snudd på hodet ettersom jo mer hun lar Ika kommer nær henne,begynner hennes vonde minner fra barndommen( som hun har holdt skjult) å komme frem til overflaten. Uten å kanskje vite det hjelpe de hverandre på ulike plan og måter gjennom hele boka.

"Jeg hadde bodd på dette vesle stedet i femten år. Alene,stort sett. Det gjorde meg ingenting. Overhode ikke. Det var en selvvalgt alenehet.Men isolasjonen gjorde usikkerheten verre,tror jeg,og livet mitt hadde fått et anstrøk av uvirkelighet. Nå hadde jeg en tid ønsket meg en måte jeg kunne få stadfestet  hendelser og minner på. Jeg hadde begynt å lengte etter en form for bekreftelse på at minnene mine var hele og uskadde fremdeles"| s. 22

Boka er delt opp i relative korte kapitler hvor vi både følger Marion i dagliglivet nåtid,men vi følger hun også tilbake til barndommen og de vonde minnenes opprinnelse. På den måten lar forfatteren oss bli kjent med hovedpersonen i nåtid hvor hun kjemper for å finne holdepunkt i sitt eget liv. Finne ut hva hennes rolle og plass er i livet. Men vi lærer også å kjenne Marion som en liten jente som brått blir rykket fra en rolig tilværelse hos sin morfar i Åland til en nokså opprørende tilværelse i Stockholm med sin mor og stefar.

"Dette var ikke noe hjem, dette var et tilfluktsted . Dette enkle ,avsideliggende huset var blitt det stedet der jeg langsomt hadde lært meg å leve med smerten . Det eneste stedet hvor smerten var overkommelig ,hvor minnene ikke hjemsøkte meg.Her kunne jeg holde dem under kontroll. Dette huset hadde ingen forbindelse med noen annen del av livet mitt. "|s.158

 Det som gjør at jeg liker denne boka så godt er  forfatterens måte å beskrive følelses livet og væremåten til hovedpersonen. Hun beskriver miljøbeskrivelsene så vakkert (for å si det sånn) og virkelighetsnær at du tror du er der med "Marion" i New Zealand. Forfatteren skriver på en måte som gjør boka enkel å lese,men ikke på den måten at boka er lett "fordøyd".Jeg satt flere ganger å følte på de følelsene som blir tatt frem i boka. Følelsen av ensomhet,lykke,samhold og det å finne sin plass i livet. Forfatteren drar frem ting som kanskje alle på et tidspunkt har følt i livet, og det gjør at hovedpersonen blir mer virkelig for oss som leser boka.

Det som også kommer frem av boka er at det er viktig å bearbeide de vonde minnene og likeså tillate seg å finne seg fred med de. Hvis de vonde minnene blir stuet vekk og presset vekk kan de gjøre vondt verre når de begynner å komme på overflaten.Det hjelper ikke å flykte fra minnene og reise fra de som hun gjorde når de ikke blir bearbeidet.Dette er noe Marion (eller Marianne som hun egentlig heter) bearbeider gjennom boka og særlig når Ika får plass i hennes liv. 

Vet ikke helt hva mer jeg kan si om boka, jeg kommer ikke på noe pirke på i skrivende øyeblikk .Jeg likte denne boka godt og jeg kommer nok til å lese den igjen etter å lest de andre 2 bøkene som forfatteren har skrevet. "Din Godhet" er en sterk,vakker og rørende bok som griper tak i deg fra første side og du blir revet med i historien som utfolder seg til du blar om den siste siden. 

Har du lest boka? Din mening?

Rop ut i kommentarfeltet hvis du har skrevet om boka! Så kan jeg linke til deg også!  

10 kommentarer:

Beathe

Kjempefin bokanmeldelse:-) Tusen takk for link til meg! Så fint at du likte boken, jeg bestilte de to andre bøkene hennes med det samme jeg var ferdig med "Din godhet"for jeg ville ha mer av forfatteren. Jeg har lest "La meg synge deg stille sanger" og den er minst like vakker som "din Godhet" den tredje har jeg ikke lest ennå... men det tror jeg at jeg må ganske snart.
Ha en fin dag:-)
Beathe

Askeladden

Jeg har ikke lest den. Når jeg hørte om boka synes jeg den ligna litt på Olsson's debutroman. Det synes jeg forsatt etter å ha lest flere bokomtaler av Din Godhet. La meg synge deg stille sanger synes jeg er verdens vakreste skjønnlitterære bok<3.Jeg MÅ lese bøker av Linda Olsson!!!!

Anonym

Denne boken står fremdeles på skal lese listen min. "Plutselig" fikk jeg endel bøker i posten som jeg "må" lese først. Sånn er det bare noen ganger!. Jeg har lest La meg synge deg stille sanger og likte den veldig godt, men Taushetens konsekvenser står også på skal lese listen.
PS: Skikkelig fin anmeldelse!

SV: Nina! Du MÅ lese Ringenes Herre! :-D Vel, det var vel kanskje litt sterkt sagt, men... Du bør lese Ringenes Herre? :-)

SV: Ja, det er riktignok endel design der som en kan gjøre litt med. Men ingen som er så fine som ditt :-)

Nina C.

Svar til:
Beathes bokhylle: Bare hyggelig vettu! Jeg skal sjekke om de har de to andre bøkene av Linda Olsson på biblioteket :) Bra at de er oppe sent idag!hehe.

Askeladden: Har ikke fått somlet meg ennå til å lese debut romanen til Olsson. Men hørt den er kjempe fin! Anbefaler "Din Godhet" også:)

Astrid Terese: Takk! Kjenner igjen det med å "plutselig" å få en del bøker i posten. Hender noen andre sniker seg inn før andre bøker. Jeg driver å vingler litt mellom et par bøker. Det er jo så mye flotte bøker der ute at jeg er som en liten unge i lekebutikken. hehe. Vil ha alt og leke:) Men skal sjekke ut "La meg synge deg stille sanger":)

Gråbekka`s Blogger

Herlig anmeldelse:) Elsket denne boken:) Gled deg til de andre bøkene, de er veldig fine de også:)Ha en flott dag!:)

Ps. Jeg digger designet ditt:) Blir så glad når jeg kommer innom av alle fine fargene og mønstrene:)

Nina C.

Svar til:
Gråbekka's blogger: Takk Isabella! Har begynt på " la meg synge deg stille sanger!:)

//Koselig å høre at du likte designet mitt:) nå ble jeg glad:)

Berit

Fin omtale av ei bok som står på ønskelista mi også! Problemet er ikke å finne gode bøker, men å finne tid til å lese alt man vil... Nyt våren og helga!

Nina C.

Svar til:
Berit: Takk! Håper du får tid til å lese den boken:) God helg til deg også!

Groskro

Veldig fin omtale - fikk lyst til å lese boken en gang! :-)

Nina C.

Svar til:

Groskro: Takk Gro! Anbefaler "Din Godhet" :) Den er en flott bok!

Legg inn en kommentar

Takk for din kommentar! Den vil vises etter jeg har godkjent den! Velkommen tilbake skal du være!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...