CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

lørdag 11. februar 2012

Bokomtale: Byttet av Amanda Hocking

Sjanger: YA/Paranormal romance/Fantasy
Tittel: Byttet (Org.tittel: Switched)*
Forfatter: Amanda Hocking
Oversetter:Svein Svarverud
Forlag: Pantagruel 
Format: Innbundet
Språk: Norsk (bokmål)  
Utgitt: 2012(Februar)
ISBN10:827900503X
ISBN13:978827900503
 * Boken er en del av en triologi,men det er bare første bok som har blitt oversatt til norsk. De andre heter "Torn" og "Ascend"

Kilde: Mottatt lesereksemplar fra forlaget
Forfatterens hjemmeside/Blogg
 

 Om boken:
Opplev tryllenes magiske verden. Lær hva det vil si å være mer enn et menneske. Da Wendy Everly var seks år gammel, fikk moren hennes for seg at hun var et monster og forsøkte å drepe henne. 

Først elleve år senere innser Wendy at moren kanskje hadde rett. Hjulpet av sin venn Finn Holmes beveger Wendy seg inn i en verden hun ikke ante eksisterte - en verden som er både vakker og skremmende, og Wendy er slett ikke sikker på at hun har lyst til å være del av den.
Første bok i en serie av tre bøker om Wendy Everly: en jente som har en skjult fortid og en høyst usikker fremtid.Etter at jeg var heldig å motta denne boken som lesereksemplar fra Pantagruel var det en bok jeg gledet meg til å ta fatt på. For å si det sånn ble jeg ikke skuffet ved bokas enda,men gledet meg til forsettelsen.

Jeg begynte å lese denne boka som "sengelektyre" , men så ble det til at jeg ikke kunne legge fra meg boka(så den ble med meg fra soverommet og til stua). Så stakkars boka "1984" av George Orwell har ligget på pulten på rommet mitt og ropt om å bli tatt opp & lest.

I bokas prolog får vi et lite innblikk i hovedpersonens vonde fortid  der hennes mor prøver å få drept henne på hennes fødselsdag ,og vi  blir med ett dratt med videre i handlingen 11 år senere da vi møter og blir bedre kjent med  Wendy. En helt "normal" 17 åring som går på high school som alle andre,men hun greier ikke helt å passe inn i skolen og har blitt utvist flere ganger noe som har gjort at både storebroren hennes Matthew og Tanten Maggie må hele tiden rykket opp "røttene" sine og flytte til et annet sted så Wendy skal få en utdannelse og muligheten til å få et bra liv. 

Etter et  møte med en kjekk gutt  på skolen hun går på, blir livet som hun kjente det snudd på hodet.  Gutten hevder at hun er en Trylle og at hun må komme hjem til sin egentlig mor og Samfunnet de alle sammen lever i.Snart så dukker det opp flere spørsmål og ting som gjør at Wendy selv må tenke tilbake 11 år da moren hennes angrep henne og hevdet at hun hadde drept barnet hennes. Kan det stemme at hun virkelig er et uhyre? At moren ikke var gal? Skal hun stole på den fremmende gutten (som også er veeeldig kjekk og tiltrekkende)?

Med det skaper forfatteren grunnlaget videre i boka og hvor vi som leser blir dratt med videre i en spennende og annerledes samfunn som disse "tryllene" bor i.

Skal ikke skrive noe særlig mer om handlingen uten at jeg avslører for mye,men kan si  kort at dette er en bok som har et bra plott og stigende spenningskurve.

Jeg sluker (nesten) alt som kryper og går  under sjangerne Fantasy/Paranormal Romance. Det jeg likte med denne boka var vel at den ikke hadde de klassiske paranomrale elementene som "Vampyrer","Varulver" og "Hekser",men at den handlet om en slags art/type av troll.  Tryllene er ikke stygge og heslige,men vakre og uimotstålige,og  alle av de har en slags evne som utvikler seg med alderen. Men boka er ikke foruten  ulykkelig tenåringsforelskelse og en smule trekant drama. Men frykt ikke det er ikke ala Team Jacob vs Team Edward (Twilight sagaen) eller typ Sookie Stackhouse trekant drama.

Bokas heltinne er kanskje ikke den mest a-typiske heltinnen som tar ledelsen når skumle og farlige hendelser skjer,men jeg liker at hun ikke er redd når hun først blir kastet ut i disse farlige situasjonene  . Hun er ikke den som hyler og løper rundt  for å lete etter gjemmested for å si det sånn.

Selve boka tatt i  et nærmere  øyesyn har sine svakheter,men heldigvis ikke så store at de som elsker bøker innenfor den paranormale/Fantasy sjangeren ikke vil falle for den. Foruten å ha et enkelt og greit  språk er boka lettlest og forfatteren skaper sitt eget univers uten å "låne" eller prøve å etterligne tidligere utgitte fantasy bøker med lignende plott. Jeg var ikke  helt bergtatt med denne første boka,men jeg synes det var en veldig bra start/grunnlag  på en triologi og jeg er spent på hva som skjer videre i oppfølgeren "Torn" og avslutningen "Ascend". Jeg tror nok denne boka kommer til å falle i smak hos både ungdommer,men også unge voksne.

Denne utgaven fikk jeg somsagt fra Pantagruel og den var ikke helt språkvasket eller korrekturlest. Men jeg likte boka så godt at jeg kommer til å få kjøpt den ferdig rettet for å si det sånn !


  • Les Julies sin mening om boka her!
  • Les Elikkens  sin mening om boka her!
  • Les Moonstars sin mening om boka her!
 
Har noen av dere lest boka? Deres mening?

Bare si fra om dere har skrevet om boka,så kan jeg linke til den ovenfor så folk kan lese ulike meninger om den!


4 kommentarer:

Nina-Martine

Har nok ikke lest den, men den hørtes jo litt fascinerende ut, selv for meg som ikke er særlig begeistret for fantasy bøker :p

Anonym

Denne har jeg i hyllen og skal straks igang med den. Jeg skummet bare gjennom omtalen din fordi jeg ikke har lyst å ha noen forutinntatte meninger. Så jeg kommer tilbake og leser omtalen skikkelig etter jeg har lest boken :-)

Nina C.

Tror du vil like den! Er fri for glitrende vampyrer !hehe

Nina C.

Så bra!Høres ganske greit det! Greit å ha et åpent sinn når man leser en bok! Ser frem til omtale!

Legg inn en kommentar

Takk for din kommentar! Den vil vises etter jeg har godkjent den! Velkommen tilbake skal du være!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...