CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

tirsdag 17. juli 2012

The Road av Cormac McCarthy

Tittel: The Road
Forfatter: Cormac McCarthy 
Forlag:Random House USA 
Format: Lydbok/(6 CDer)
Språk: Engelsk  
Utgitt: 2007
Antall sider: 287
Kilde:Lånt 

OM BOKEN:
A father and his son walk alone through burned America. Nothing moves in the ravaged, nuclear landscape save the ash on the wind. It is cold enough to crack stones, and when the snow falls it is grey. The sky is dark. Their destination is the coast, although they don't know what, if anything, awaits them there. They have nothing; just a pistol to defend themselves against the lawless bands that stalk the road, the clothes they are wearing, a cart of scavenged food - and each other. "The Road" is the profoundly moving story of a journey. It boldly imagines a future in which no hope remains, but in which the father and his son, 'each other's world entire', are sustained by love. Awesome in the totality of its vision, it is an unflinching meditation on the worst and the best that we are capable of: ultimate destructiveness, desperate tenacity, and the tenderness that keeps two people alive in the face of total devastation.

LITT OM FORFATTEREN:
Cormac McCarthy (født 20. juli 1933 i Providence, Rhode Island), fødenavn Charles McCarthy, er en amerikansk forfatter. Han har skrevet tilsammen ti romaner, blant annet Veien fra 2007, som han vant Pulitzerprisen for og som senere er blitt filmatisert (2008), og Alle de vakre hestene (1992) og Ikke et land for gamle menn (2005), som ble filmatisert i henholdsvis 2000 og 2007.
Litteraturkritikeren Harold Bloom nevner McCarthy, ved siden av Thomas Pynchon, Don DeLillo og Philip Roth, som en av vår tids fire store amerikanske forfattere. McCarthy sammenlignes ofte med William Faulkner og Herman Melville. Les mer her!Dette var faktisk den aller første lydboken jeg hørte ferdig. Jeg har egentlig ikke vært helt "Lydbok" person  før , og når jeg først bestemmer meg for å høre på en lydbok så blir jeg fort rastløs.. Men denne gangen ble jeg dratt inn i historien med en gang og jeg likte godt fortellerstemmen.  Forut hadde jeg sett filmen med samme navn med Viggo Mortensen i hovedrollen og den likte jeg godt. Må si de har holdt seg godt til boka,men som oftest trekker boka det lengste strået.

I boka møter vi et ugjestmildt USA  i en post-apokalyptisk setting. Alt er grått, dystert og det er farlig å ferdes på de veier som fører gjennom USA. Det er ikke som før og  det er "sterkeste rett" til å overleve. Midt i alt dette reiser en far og en sønn på vei sørover før vinteren virkelig setter inn. Håpet er å kommet til et "varmere" sted og overleve  vinteren der gjennom. Ikke alt går etter planen og både far og sønn møter ulike farer på veien som kan sette en stopper for deres overlevelse. 


For å si det sånn skjønner jeg godt at forfatteren vant Pulitzerprisen prisen for den boken og dette er en av bøkene som kommer til å sitte igjen i meg. Selvom jeg hadde sett filmen forut så var møte med boka dystert. Jeg hørte som oftest på boka før jeg la meg om kvelden og jeg forstilte meg den verden faren og gutten levde i.

Vi får aldri vite noe navn på hovedpersonene ,og det er noe som skaper en slags ramme rundt hele historien. De er anonyme,men på samme tid blir vi lesere godt kjent med de to og vi føler med dem gjennom hele boka.Både oppturer og nedturene de møter på den åpne landeveien. Skal ikke si noe særlig mer om hva som skjer i frykt for å avsløre for mye. Men det er en rå og brutal verden McCarthy "hiver" oss ute i for å si det på den måten.

Etter som jeg lånte denne lydboken,så må jeg se å få skaffet meg boka så jeg kan ha den til odel og eie. Jeg vil si at dette var en av de beste bøkene jeg har lest (eller rettere sagt hørt på) i år og lysten på å høre mer lydbøker er herved vekket!

Absolutt en bok jeg anbefaler videre!

Har du lest boka før? Din mening?

2 kommentarer:

Birthe

Filmen har jeg sett, og likte den godt (Viggo er alltid god...hehe!). Boken har jeg hatt i tankene og faktisk sett på i bokhandlere uten at det har blitt til noe kjøp. Det skal endres på neste gang jeg ser denne liggende der!

Nina C.

SVAR TIL:

MELUSINE: Helt enig at Viggo Mortensen er alltid bra:) Elsket han i Ringenes Herre-filmene :) Anbefaler en titt på boken ja:)

Legg inn en kommentar

Takk for din kommentar! Den vil vises etter jeg har godkjent den! Velkommen tilbake skal du være!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...