CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

onsdag 30. mai 2012

Mississippi av Hillary Jordan

Tittel: Mississippi 
Forfatter: Hillary Jordan
Oversetter:Benedicta Windt-Wal
Forlag: Pax 
Utgitt: 2012[norsk utgave]
Språk: Norsk(bm)
Format: Innbundet
Antall sider: 309
Kilde: Mottatt fra forlaget


OM BOKEN:
MISSISSIPPI, 1946. Byjenta Laura McAllan flytter med ektemannen Henry og de to små døtrene deres til en avsides plantasje i Mississippi-deltaet. Henry elsker jorda, men Laura sliter med å finne seg til rette på landet og med sin hatefulle svigerfar.

Da Henrys bror Jamie og den svarte forpaktersønnen Ronsel vender hjem fra krigen, endrer livet seg. I Jamie finner Laura en som ser henne, en som forstår. Også Ronsel finner en venn i Jamie. Men i et lokalsamfunn preget av dyp rasisme er det vanskelig å være forsiktig nok. Snart trår Ku Klux Klan ut av skyggene.

Mississippi er en uhyre sterk og gripende roman om forbudt kjærlighet, vennskap og hat i et Sørstatene forut for Barnepiken og Bienes hemmelige liv. Boken berører og opprører, og har vært en internasjonal bestselger siden den først kom ut i 2009.

LITT OM FORFATTEREN:
Hillary Jordan vokste opp i Texas og Oklahoma og jobbet som tekstforfatter inntil hun debuterte med Mississippi. Romanen har bl.a. vunnet The Bellwether Prize for Fiction, en pris grunnlagt av forfatteren Barbara Kingsolver, og er for tiden under utgivelse i åtte land.
MIN MENING OM BOKEN:
Denne boken var jeg heldig å motta fra forlaget og det er jeg nå kjempe glad for. Denne boka kommer på min liste over de beste bøkene jeg har lest i år. Denne boka er en sterk,men fin bok som tar deg til  sørstatene i USA på 40 tallet der raseskillet,bomulls plantasjene og Ku Klux Klan er rådende elementer.

Boka kretser rundt Laura, Henry,Jamie(broren til Henry) samt Hap,Florence og Ronsel som sine skjebner er alle linket til hverandre på en eller annen måte. Vi  følger Laura fra en ugift kvinne i begynnelsen av 30 årene til hun gifter seg med Henry. Sammen starter de et nytt liv sammen og flytter til en plantasje i Mississippi hvor deres liv etterhvert blir snudd på hodet.

Jeg slukte rett og slett denne boka opp på et par dager,og boka er en pageturner som ikke du gjerne vil at skal vare et par hundre sider til. Denne boka er delt opp i korte kapitler hvor de byttes på å fortelles av enten Laura, Jamie, Henry, Hap, Florence og Ronsel.  Settingen til historien tar for seg tiden før andre verdens krig bryter ut og hvor etterhvert både Jamie melder seg til tjeneste,samt også Ronsel(sønnen til Hap og Florence).

"Hjemme igjen,hjemme igjen,niggergutt,nigger.Svarting,sotrør,apekatt. Dro ut for å sloss for landet mitt og kom tilbake  og oppdaga at det ikke hadde forandra seg i det hele tatt. Svarte folk sitter forsatt bakerst i bussen og kommer inn gjennom bakdøra,de plukker forsatt bomull for hvite folk og ber hvite folk om unnskyldning. Det spiller ingen rolle at vi fulgte oppfordringa deres og kjempa i krigens deres,for dem er vi forsatt bare niggere. Og de svarte som døde,var bare døde niggere".|Ronsel
Det som kommer klart fram i boka er hvordan fordommene og skille mellom de "hvite" og "farget" var. Selvom historien er fiktiv så er den like gjeldende som f.eks den fiktive historien vi blir presentert for i boken "The Help" av Kathryn Stockett. Jeg hadde ingen problemer med å forstille meg at de tingene som skjer i boka kan ha skjedd i virkeligheten.


"For barnas skyld,og av hensyn til ekteskapet ,skjulte jeg følelsene mine og klarte å opprettholde en anstrengt munterhet.Enkelte dager trengte jeg ikke å late som engang. Dager når luften var klar og mild,og vinden blåste lukten av utedoen vekk fra oss i stedet for mot oss."|Laura

Det er ting der i boka som fikk meg til å nesten koke av sinne ,og jeg  ville filleriste enkelte av karakterne vi blir presentert for og enkelte av fordommene de har.Det er sånn når man leser romaner så må man neste tenke at sånn var mentaliteten og tankebanene til det folket der og da. Det er fælt å måtte tenke på hvordan ting var på den tiden og hvordan de  afroamerikanske ble forskjellbehandlet.

Språket er enkelt og historien drives somsagt fremover mellom de ulike forteller stemmene. Karakterne er troverdig og Jordan er flink til å beskrive miljøet rundt. Generelt er det en stor del av en roman  som beror på hvorvidt forfatteren greier å skape et troverdig bilde av omgivelsene,som  igjen skaper en slags ramme rundt  selve historien og karakterne. Dette er noe som jeg føler Jordan greier bra!
Kort fortalt er denne boken sterk pageturner som du gjerne vil lese mer av når siste side er vendt. Hillary Jordan greier å skape en troverdig historie som tar oss med til Sørstatene midt i raseskillet. En bok som vil falle smak hvis du likte "The Help" av Kathryn Stockett og som  med "The Help" kommer "Mississippi" til å bli værende med deg lenge etter siste side er vendt.

Har du lest boka? Din mening?

6 kommentarer:

Beathe

Veldig fin omtale Nina:-) og jeg er så glad for at jeg har denne boken stående i hyllen, jeg må bare gjøre meg ferdig meg et par andre bøker først så skal jeg kaste meg over denne.

Nina-Martine

Denne tror jeg nesten må føre opp på min nye Må Lese liste, hørtes i alle fall spennende ut!

Mari

Glimrende omtale, Nina :) Mississippi skal jeg få med meg, det høres ut som en bok jeg kan like(jeg leser jo faktisk ikke bare fantasy selv om det blir mye av det).

Nina C.

SVAR TIL:
Beathes bokhyller: Takk Beathe,koselig å høre:) Gled deg til å lese "Mississippi". :) Det er somsagt en fin bok:)

Nina-Martine: Anbefaler det!:) Selvom boka er på nesten 300 sider går det fort unna,og hvis man liker "The Help" faller denne i smak også:)

Mari: Takk Mari:) Så fint at du skal få med deg "Mississippi":)

Anne

Kjempefin omtale! Jeg har hørt mye bra om boka. Selv om den ikke står først i lesekøen hos meg, er det alltid greit å føye nye bøker til skal lese-listen.

Nina C.

SVAR TIL:

BOKOFILIA: Takk:) Ja,det er alltid fint å føre nye bøker til lese-listen:)

Legg inn en kommentar

Takk for din kommentar! Den vil vises etter jeg har godkjent den! Velkommen tilbake skal du være!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...