CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

mandag 5. mars 2012

Bokomtale: Mørk Engel av Laini Taylor

 • Tittel: Mørk Engel | Ønskemesterens datter (org.tittel: Daughter of Smoke & Bone)
 • Forfatter: Laini Taylor
 • Oversetter:Silje Beite Løken
 • Antall sider: 400
 • Sjanger: Fantasy/Paranormal Romance (YA)
 • Forlag:Bazar 
 • Format: Innbundet 
 • Språk: Norsk (bokmål)  
 • ISBN13:9788280873897
 • Utgitt: 2012
 • Kilde: Anmeldereksemplar av forlaget 
 • ->Hjemmesiden til forfatteren Om boken:
Det var en gang kjærlighet oppsto mellom en engel og en djevel.
Det endte ikke godt.På dørkarmer rundt om i verden dukker det opp svarte håndavtrykk. Det er fremmede vesener med vinger som har satt dem der.

I en mørk og støvete forretning har en djevels beholdning av mennesketenner blitt faretruende liten.
Og i de trange smugene i Praha er en ung kunststudent i ferd med å bli fanget i en brutal krig med vesener fra en parallell verden.

Møt Karou. Hun fyller skissebøker med monstre som muligens er virkelige, muligens ikke. Hun har en tendens til å forsvinne på mystiske “ærend”; hun snakker mange språk – og ikke alle er menneskespråk. Dessuten har hun naturlig blått hår. Hvem er hun? Det er et spørsmål som opptar henne henne, og hun har satt seg fore å finne det ut.

Da en av de fremmede – vakre, forfulgte Akiva – setter øynene i henne i en bakgate i Marrakesh, befinner hun seg snart i en krig mellom engler og demoner, hemmeligheter kommer for dagen og en kjærlighetshistorie med røtter i en brutal fortid oppstår. Men kommer Karou til å angre på at hun søkte sannheten om seg selv?

 MIN MENING OM BOKEN:
Når jeg fikk denne boken som leseeksemplar fra forlaget var jeg glad og etter å hørt utrolig mye bra om denne boka kastet jeg vekk nesten bøkene jeg leste for øyeblikket,og satte i gang med "Mørk Engel" natt til onsdagen i forrige uke. For å si det sånn hadde jeg ikke lyst å legge fra meg boka når klokka nærmet seg kl. halv tre om natta.

Boka har også vært på ulike topplister i fjor og Universal Pictures har allerede skaffet seg filmrettighetene.Det er uvisst når filmen skal lages,men det er somsagt Universal Pictures som skal produsere filmen.
Det står bl.a fra Entertainment Weekly
"Avlys alle planer når du begynner å lese ; du vil ikke greie å legge boken fra deg". 

 Fra New York Times " En romantisk fantasy om skjebne,håp og søken etter seg selv som tar pusten fra deg.Taylor har blandet mytologi,religion og egen fantasi til en troverdig,fantastisk kollasj."
Dere skjønner kanskje tegningen og jeg kan si meg enig det som står på bokomslaget i denne utgaven jeg fikk.

Vet nesten ikke hvor jeg skal begynne med denne bokomtalen,men skal prøve å samle sammen inntrykkene mine.

Forfatteren maler et troverdig bilde av omgivelsene i boken og foruten å skape en ekte  heltinne.  I starten i boka møter vi Karou som er helt vanlig ung jente. For vennnene sine virker hun som den eksentriske sorten, Hun har blått hår og en del tattoveringer. Hun er mystisk og må plutselig dra på ærender som holder henne borte flere dager fra skole og venner. Når hun kommer tilbake har hun med seg ofte ting som hun gir til sjefen sin,en sjef utenom det vanlige og kanskje ikke en man oppgir som referanse.


Karou prøver å skape en distanse til sine venner pga hun vet at de ikke kanskje vil tro eller forstå det hun driver med. Vi som leser følger denne innvendig kampen når hun gang på gang må forlate hennes beste venninne Zuzanna. 
Men en dag forandrer alt sammen seg og den verden som Karou kjenner til blir fort forandret. 


Vet ikke helt hvor mye mer jeg skal si uten å avsløre for mye av handlingen. Det er det som er litt av mystikken som forfatteren skaper. De 400 sidene som boken består av flyr unna når du først kommer i gang og kapitlene er relative korte. Setningene er bra oppbygd og oversetter må ha gjort en bra jobb.Språket som forfatteren bruker er voksent.

Jeg har ikke lest originalen,men jeg føler at denne boka har det blitt gjort en bra oversettelse. Jeg har kommet over mange fantasy bøker hvor oversettelsen har vært kronglete og lite gjennomført. Men det skjedde ikke med denne her.
Forfatteren av "Mørk Engel" , Laini Taylor.

Jeg elsker jo fantasy bøker generelt,men denne her var noe annet . Denne hadde det lille ekstra i form av hovedkarakteren. Karou er ikke som  de andre "Heltinnene" jeg har lest om i tidligere Fantasy/Young adult bøker. Hun er troverdig, ekte og du føler med henne. Du kjenner frustasjonen,irritasjonen og selvsagt forelskelsen ettersom Laini Taylor har vært flink med både å lage fantastiske miljøskildringer,men også brukt tid  føleleslivene til  personene/karakterene i boka.


Denne fantasy boken er ikke foruten en stormende forelskelse. Men ikke den sorten som er "fjortis" og klissete(Ikke noe Twilight-forelskelse her i gården). Men ektefølt. Det var et punkt i boka hvor jeg nesten skrek ut høyt "kyss han da for ...." og hadde nesten lyst at det var meg som var Karou i boka.  Med denne boka satt jeg ofte å forestilte meg hendelsene i bøkene . Jeg forstilte meg landskapet, personene og vesnene som Laini Taylor beskrev også.
Mot slutten av boka begynner alle de løse trådene å samle seg opp,og det var mot slutten jeg fikk en nesten aha følelse ettersom det var en liten detalj  som jeg hadde forut i boka ikke lagt noe særlig i som mot slutten fikk litt mer mening .Det var ikke helt den slutten jeg hadde forstilt meg og ikke at det er noe  negativt. Den var mer uforutsigbar slutt.

Så det var bra at forfatteren la igjen en liten tvist mot slutten . Lar sine lesere hige etter mer.hehe

Jeg likte også kjempe godt bok coveret på denne utgaven jeg har. 


Nå gleder meg bare til oppfølgeren. "Mørk engel" er første boka i en planlagt triologi.
Kort fortalt så kan jeg si at denne boka var en frisk pust inn i YA/ fantasy sjangeren. Den hadde det lille ekstra som skille den fra alle de andre  "fantasy" bøkene .Denne boka vil nok falle  i smak hos alle fantasy elsker,men også de som liker spenning og mystikk. Boka  passer både for unge som godt voksne. 


Hvis det er flere som har blogget om boka er det bare å rope ut i kommentarfeltet! Så kan  jeg linke til dere også!
Andre som har blogget om boken:


Noen fler som har lest boka?  

10 kommentarer:

Beathe

Kjempefin omtale av denne boken:-)) jeg har jo lest denne ferdig men ikke laget omtale på den enda, men må få gjort det ganske snart!!

Gråbekka`s Blogger

Nydelig omtale:)Gleder meg vilt til å lese boka og jeg tror ikke jeg vil bli skuffet av den, tross skyhøye forventninger:)

Ha en fin Mandag Nina C!:)

Nina C.

Takk Beathe:) Ser frem til å lese din omtale!

Nina C.

Takk ! Det var koselige å høre! Bare å glede seg til boka.Håper den faller i smak hos deg også!

Siljeblomst

Så bra at du falt pladask du også! Laini Taylor er en helt fantastisk forfatter og Mørk Engel/Daughter of Smoke and Bone er en så vakker, flott og spennende historie. Jeg har lest både den engelske og den norske oversettelsen, og oversetteren har gjort en helt fabelaktig jobb :-)

Jeg har skrevet omtale her: http://siljeblomst.wordpress.com/2011/10/31/et-henfort-dette-synes-jeg-om-innlegg-om-daughter-of-smoke-and-bone-av-laini-taylor/

og her har jeg skrevet om oversettelsen: http://siljeblomst.wordpress.com/2012/02/04/jeg-er-nettopp-ferdig-med/

Nina C.

Helt enig med deg:) Jeg skal prøve å få lest den engelske versjonen også:) Takk for linkene dine,skal slenge de inn i innlegget ovenfor!

Askeladden

Jeg skjønner at dette er ei bok jeg bare MÅ lese...

Nina C.

Anbefaler den:) Likte den kjempe godt!

Dina

Jeg er ei jente på snart 15 år, og jeg er på 21. kappittel nå, og elsker, elsker, elsker denne boka... Jeg så bilde av den i et slags bokblad og har prøvd å se etter hvor jeg kunne få kjøpt den, men kom ikke lenger enn til biblioteket. Men... jeg kommer helt sikkert til å kjøpe den hvis jeg finner den, uansett om jeg da har lest den ;) jeg digga denne bloggen din, mange bøker jeg nå har lyst til å lese, og flere jeg allerede har lest/leser :) jeg kommer garantert til å følge bloggen din, og takk for god bokannmeldelse for "Mørk engel"

hilsen Dina <3

Nina C.

SVAR TIL:

DINA: Kjempe flott å høre at du liker både boken og bloggen min:) Gleder meg til andre bok i som kommer om Karou:)

Legg inn en kommentar

Takk for din kommentar! Den vil vises etter jeg har godkjent den! Velkommen tilbake skal du være!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...