CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

tirsdag 15. mai 2012

-Jeg lever,pappa av Stine Marie Seim Sønstelie og Erik H. Sønstelie

Tittel: Jeg lever,Pappa /22. juli-dagen som forandret oss
Forfattere: Stine Marie Seim Sønstelie og Erik H. Sønstelie
Forlag: Schibsted Forlag
Utgitt: 2011
Format: Innbundet
Språk: Norsk (bokmål)
Antall sider: 411
Kilde: Mottatt fra forlaget 


OM BOKEN:
Siri Marie var på sin første AUF-leir på Utøya i juli 2011. Hun ble skutt mot – men overlevde. På land satt pappa Erik og forsøkte å sortere tanker, frykt, pårørende, presse og inntrykk. Sammen vil de to nå fortelle sin historie.
Jeg lever, pappa er en dokumentarisk fortelling om hva som skjedde under terrorangrepene mot Oslo og Utøya 22. juli 2011.

Boken skildrer den unike historien til akkurat Siri og Erik, men den gir også et større bilde av terrorhandlingene som forandret Norge. Gjennom ulike kilder følger vi gjerningsmannens siste forberedelser og gjennomføringen av det verste angrepet på det norske samfunnet i fredstid. Styrken i fortellingen er imidlertid relasjonen mellom far og datter.
LITT OM FORFATTERNE:
Siri Marie Seim Sønstelie (født 1991) har studert menneskerettigheter ved Gateway College i New York og studerer nå  (2011) politikk og menneskerettigheter ved University of Essex i England.

Hun har vært aktiv som både spiller og dommer i fotball og håndball, og i 2010 ble hun sekretær i Skedsmo AUF. Hun deltok på sin første sommerleir på Utøya 22. juli 2011.
Erik H. Sønstelie (født 1962) har studert statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.
Han har vært journalist i Nationen, Forsvarets forum, Osloavisen og VG, vaktsjef i VG og nyhetssjef i Svenska Dagbladet. Han er nå (2011) prosjektleder i Schibsted ASA. Han har tidligere vunnet VG-pris og SKUP-diplom. 
MIN MENING OM BOKEN:
Det er noen bøker som av og til får deg til å legge fra deg de nåværende bøkene du leser og denne er én av de. Når jeg fikk denne her i posten etter jeg spurte forlaget om å få et leseeksemplar måtte jeg bare begynne å lese den. Boka sine 411 sider fløy unna sammen med den konstante klumpen i halsen og tårer i øyene  ble jeg ferdig med den fort. Dette er en bok du ikke legger fra deg lett..

I denne biografiske boken følger vi Stine Maries og faren hennes Erik sin beretning fra den skjebnesvangre dagen i juli 2011 hvor en hel nasjon ble sjokkert når først en bombe rammet i Oslo (Regjerinskvartalet) og litt senere så gikk en mann kledd i politiuniform i land på Utøya for å så starte sitt drapstokt og drepe uskyldige mennesker. 69 mennesker mistet livet på Utøya og mange andre ble skadet. 8 mistet livet da bomben gikk av i Oslo.

I denne boka får vi lese Siris historie og faren som ikke før sent på kveld visste om datteren hans ble ofre for Anders Behring Breivik sine kuler eller ikke.

22 juli er en mørk dag i Norges historie og det er en dag som vil være med oss fram i tid. Denne boka får vi vekselsvis høre Stine sin sterke beretning om hvordan hun flyktet for sitt liv og fant en hule/berghylle like ved vannet der hun satt i i nesten 2 timer klamret seg for livet med et par andre ungdommer. Annet hvert kapittel ser vi dagen fra en fars øye(Erik) ,og han forteller om de timene hvor han ikke fikk kontakt md Stine ,og måtte vente lenge for å vite om hun levde eller ikke. 

Begge sine beretninger fra dagen er sterke å lese og flere ganger måtte jeg ta meg en pause pga tårene trillet nedover. 

Boka er delt opp i 2 deler hvor første delen er viet til Stine og Erik sin historie fra dagen,men også innemellom er det korte kapitler hvor man leser hva andre gjorde den dagen på øya. Politiet som satt kringvern på øya for å vokte over de omkomne. Den andre delen har Erik intervjuet en del personer som var på øya, og et sterkt intervju med foreldrene til en av de som mistet livet sitt på Utøya. 

Jeg synes boka er velskrevet,både Stine sin del og faren. Vi får lese de innerste tankene til begge to og i etterkant av 22.juli i dagene, og ukene etter følger vi Stine sin kamp for å holde seg oppe og starte hverdagen etter 22.juli.  Boka er også fylt med bilder fra dagen og det er med å skape en ramme rundt historien.

Stine virker som en sterk jente og hun er én av mange overlevende etter tragedien på Utøya. Jeg skal ikke avsløre så mye av handlingen,men som hun skriver i slutten av boka fungerte denne skriveprossessen og arbeidet med boka som terapi eller bearbeidelse av dagen . 

Kort fortalt er "Jeg lever,pappa" en sterk biografisk roman som forteller Stine Maries sin historie på Utøya og på motsatt side en foreldres beretning hvor vi får lese Erik sin tanker fra dagen. Sammen skaper de en bra og sterk historie som kan ikke unngå å gripe leseren og sette spor. En bok jeg absolutt anbefaler videre!

   
Har du lest boken? Din mening?

2 kommentarer:

Gråbekka`s Blogger

Så flott skrevet om boken Nina:) Skal virkelig lese denne boken, må bare mote meg litt opp først:) ha en flott kveld og en fin 17 Mai feiring imorgen:)

Nina C.

Svar til:
Gråbekkas blogger:
Takk Isabella! Skjønner det godt! Er en bok som er sterk å lese:) Du får ha en fin 17.mai feiring!

Legg inn en kommentar

Takk for din kommentar! Den vil vises etter jeg har godkjent den! Velkommen tilbake skal du være!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...