CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

torsdag 8. desember 2011

Resirkulering av Bokomtaler #1: Heksen og humantisten

Tenkte jeg skulle starte med ukentlige resirkulering av gamle bokomtaler jeg har skrevet på min hverdagsblogg og ting som ligger langt tilbake i arkivet. Første resirkulerte bokomtale er "Heksen og Humanisten"av Nils Gilje.

  • Utgitt: 2010
  • Forfatter: Nils Gilje
  • Innbinding: Heftet (myke permer)
  • Språk: Bokmål
  • ISBN10: 8245010545
  • ISBN13: 9788245010541
  • Dewey: 272
  • Forlag: Fagbokforl.
  • Sider: 263

Om boken:

Heksen og humanisten er en bok om Absalon Pederssøn Beyer, den kjente renessansehumanisten i Bergen på 1500-tallet, og hans kone Anne Pedersdatter, kanskje Norges mest berømte heks. Absalon og Anne blir presentert på bakgrunn av samtidens sosiale og kulturelle kontekst.
Sentralt i fremstillingen står Mester Absalons verdensbilde og hans semiotiske tolkning av tilværelsen. I dette verdensbildet får jærtegn, magi og trolldom en viktig plass.Verken Absalon eller Anne tvilte på eksistensen av trollfolk som ved djevelens hjelp kunne skade andre mennesker.

I 1590 ble imidlertid Anne selv anklaget for trolldom og dømt til bål og brann. På grunnlag av prosessmaterialet viser Gilje at forståelse av trolldom og magi var betinget av et komplisert samspill mellom elitekultur og folkekultur. Men også fiendskap mellom naboer spilte en viktig rolle i denne prosessen. Avslutningsvis blir rettssaken mot Anne Pedersdatter satt inn i et større europeisk og demonologisk perspektiv.



Min mening om boken:
Denne boken hadde jeg faktisk sett frem til å lese etter det lille av den jeg leste i fjor. Vi leste kun første halvdel av boka siden den var relatert til særemnet vi skulle ha på det emnet. Men nå har jeg endelig fått sjans til å fordype meg i begge deler.

Boken tar for seg en sentral sak i Bergen på 1500 tallet hvor en kvinne ved navn  Anne Pedersdatter blir dømt til døden for hekseri. Hun var oppi det øverste sjiktet i samfunnet da hun var gift med Absalon Pederssøn Beyer. Absalon var bergens kjente renessanse humanist på den tiden og var bl.a prest i domkirken i Bergen. Det var etter hans død at tidligere venninner,naboer og kjente snudde  seg mot Anne  for få henne dømt for å være heks.

Denne boka tar for seg ulike akspekter ved samfunnet i Bergen og ellers i verden på 1500 tallet. At det å bli stemplet som heks var en sosial stemplingsprosess og når man først fikk det stemplet var det vanskelig å bli kvitt. Når man leser boken må man gjerne ha i minne at disse folkene som levde på 1500tallet trodde på magi og trolldom. At det var en realitet for de. Når noen ble syk med en uforklarlig sykdom (som nå tildags kan bli kurert ),skyldte de gjerne på at de ble “forgjort” eller ble utsatt for skadevoldende magi.
Det var et tilfelle i boken hvor en mann trodde hans kone hadde bli “forgjort”(dvs utsatt for skadevoldende magi) av Anne. Konen hans ble slapp og skjev i ansiktet,og hadde vanskeligheter for å snakke. Nå til dags ville man kanskje anta at konen hans ble utsatt for et slag som gjorde at hun ble lam og hadde vanskeligheter for å snakke.
 
Når ting gikk dårlig og folk ble syke trengte folk noe å skylde på eller ha en “naturlig” forklaring. De søkte trøst i religion og tro,og i den var Djevelen og Gud to sentrale motpoler. Trolldom var i følge kirken djevelens verk og hekser var hans “undersåtter”.

Mange ganger iløpet av boka rister jeg på hodet av beskyldningene som blir satt mot Anne Pedersdatter.Forfatteren trekker frem at rettsaken mot Anne var preget av inhabilitet ved at både anklager og dommer i saken, var tilstede i saken. Ofte kunne dommeren være vitne også. Så mange av heksene som ble dømt på bålet i 1500-1600 tallet,ble utsatt for justismord.

Selve språket i boken er flytende og selvom det er ikke er mye bilder eller diagrammer i boka så går det greit fremover. Det er jo en fagbok,så det er ikke et språk man vil finne igjen i skjønnlitteratur. Negativt å trekke frem ved selve boka er vel at forfatteren gjentar seg veldig mye og bruker veldig mye fagbegreper som ikke igjen blir forklart. Ofte bruker han latinske begreper eller tyske. Det er ikke noe som ødelegger helhetsbilde,men hadde vært kjekt hvis det hadde vært forklart i en fotnote eller noe.

(Linket). Vannprøven måtte dessverre mange kvinner gjennom. Fløt du var det bevis på at du var en heks,men hvis du sank og drunket ville det si at du ikke var det.
Boken er delt opp i  to deler, ene tar for seg hekseri og trolldom. Saken mot Anne og andre saker. Annen halvdel for vi vite mer om religion og hvordan oppveksten til Absalon var. Vi får vite mye om hvordan samfunnet var. Det var et samfunn preget av religion og ulike tradisjoner.

//linket
I Norge ble over 300 mennesker dømt for å være heks og for å igjen lide på bålet. Det er fryktelig å tenke på og selvom det er en forferdelig del av vår historie,er det interessant å lese om.  Flesteparten av de var kvinner og det var pga religionen på den tiden fremstilte de som et svakere kjønn som var mer tilbøyelig til å ha seksuell omgang med djevelen og gjøre skadevoldende magi.
 

Selvom boken er på over 200 sider går det for å lese hvis man først setter seg ned. Noen partier er litt kjedelig og tørre,men de er heldigvis ikke lange. Dette er en bok som jeg anbefaler for de som er interesserte i temaet rundt hekseri og trolldom.

Har du lest denne boken før?


0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for din kommentar! Den vil vises etter jeg har godkjent den! Velkommen tilbake skal du være!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...