CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

fredag 25. november 2011

Bokomtale: Sjiraffens tårer av Alexander McCall Smith

Tittel: Sjiraffens tårer(Original tittel:Tears of the Giraffe)
Forfatter: Alexander McCall Smith
Oversetter:Toril Hanssen
Forlag:Cappelen
Format: Innbundet
Språk:
Norsk (bokmål)
Utgitt:
2006
Antall sider:
205
(lånt på bibliotek)Om boken:
Dette er den andre boka i serien om Mma Ramotswe, Botswanas eneste kvinnelige privatdetektiv og innehaversken av Damenes detektivbyrå nr 1. I Sjiraffens tårer blir vi bedre kjent med Precious Ramotswe og hennes utkårede, J.L.B. Matekoni. Og selvsagt er det nye og spennende detektivsaker på gang.Mma Ramotswe blir oppsøkt av en amerikansk kvinne, en mor hvis sønn forsvant i Botswana for mange år siden. Mma Ramotswe føler seg ganske sikker på at gutten er død, hennes oppgave blir å finne ut akkurat hva som har skjedd, slik at den stakkars moren kan få ro. Og det skal vise seg at J.L.B. Matekoni har en hushjelp med alt annet enn rent mel i posen. Hun opplever det forestående giftemålet både som en trussel og en fornærmelse, og går til drastiske skritt for å sikre sin posisjon.


Min mening om boken:
I den andre boken i serien om Precious Ramotswe, Botswanas første kvinnelige privatdetektiv, møter vi henne som en en forlovet kvinne og hun tar fatt på rollen som en kommende frue. Damens detektiv byrå nr 1 går bra og en dag kommer en amerikansk kvinne inn for å finne sin savnende sønn som forsvant over 10 år siden i Botswana. Hun vet at han er mest sannsynligvis død,men hun vil få fred og finne ut hva som skjedde den dagen han forsvant. Mma Ramotswe tar motvillig saken og  vikler seg inn i både ting knyttet til saken, og private ting som kan sette stopper for hennes forlovelse.

Skal ikke si noe særlig mer om handlingen,mer at Alexander McCall Smith viser  Mma Ramotswe i hennes vante miljø og vi får en litt Miss Marple følelse. Jeg tror jeg har hørt av  Mma Ramotswe er Afrikas svar på  Agatha Christie's «Miss Marple». Vet ikke hvor jeg hørte det,men man får en viss «britisk» krim følelse over det hele når man sitter å leser bøkene om Mma Ramotswe. Leseren blir dratt med i historien og ting blir delvis avslørt for å så bli mer innviklet ettersom vi føler Ramotswe sin tankegang.

Jill Scott spiller "Mma Ramotswe" i BBC sin serie som er basert på bokserien skrev av Alexander M. Smith.Serien har gått på NRK 1,men er usikker på om den fremdeles går der.

Alexander McCall Smith har skrevet om Mma Ramotswe i 15 bøker og sjangeren er krim. De to bøkene jeg har lest av forfatteren har jeg lest ganske raskt og selvom bøkene kanskje ikke gir de hardeste krimnøttene (for å si det sånn) liker jeg ganske godt bøkene. Hovedgrunnen at jeg forsetter å leser de bøkene er hovedperson Precious Ramotswe og måten Alexander McCall beskriver omgivelsene.  Han er flink til det og man får en følelse å være i Afrika, og man får vært med på Mma Ramotswe på hennes oppdrag. Som hun til tider løser på flittige og utradisjonelle måter.

Jeg har lest disse to bøkene på norsk og jeg tror kanskje mye av betydningen og handlingen går bort i oversettelsen. Jeg føler setningene blir stokket opp og merkelig presentert.  Det kan være med på ødelegge litt av den gode leser opplevelsen vi alle er ute etter.  Jeg har ikke noen sammenlignings grunnlag for å si at bøkene blir bedre på engelsk,men som oftest er jo bøkene som oversatt best på originalspråket.
 

Bortsett fra at den norske oversettelsen kan være litt kronglete så var det en rød tråd gjennom boka ,og forfatteren greide å sjonglere e flere parallelle historier samtidig.  Jeg greide ikke å gjette hvem som gjorde hva,og det er ikke kun hovedoppdraget som blir  behandlet i boka. Men hverdagslige ting og andre aspekter med livet i Afrika.  Ser man bort i fra hvordan den norske oversettelsen var ,så er denne boka en god krim bok. En av de lettleste sorten som kan passe både i påsken og på sene høstkvelder. 

Men hvis du er en av de som leter etter en krim bok som kan sette deg virkelig på prøve så er kanskje ikke denne du plukker opp med det første,men kanskje sparer til de gangen du vil ha enkelt lesestoff.Jeg låner disse bøkene på mitt lokale bibliotek. De har dessverre bøkene på engelsk,men skal når jeg får tid få kjøpt opp bøkene i serien.5 kommentarer:

carinacharlotte

Har aldri vært på denne bloggen jeg, Nina :-O
Men fin omtale, skal sjekke ut de andre her også :)

Maria

Eg likte godt den serien på nrk, trur ikkje den går lengre.. Men likte den mest fordi eg savna Botswana då, ellers verken ser eg eller les så mykje krim, hehe.

// du kan redigera bloggen akkurat slik du vil med kodar og slikt,Under utforming eller mal er det på, du kan og googla deg fram til utallige fine design for blogger, det finnes monge ferdige designpakkar på nett:) lykke til:)

Anonym

Jill Scott er awesome artist og :)

Nina C.

@Carina: hehe,denne bokbloggen er relativ ny. Den ble opprettet i forrige. Koselig at du tok deg turen innom:)

@ Maria: Fikk ikke den med meg når den gikk på NRK1,men skal nok få sett den. Har du vært i Botswana? :)

//takk for svaret! Skal teste ut html koder og annet etterhvert :)

@ Luisa : Visste ikke at Jill Scott var artist. Da har jeg lært det også:)

Nina-Martine

Tenkte med en gang på Agatha Christie og Miss Marple når jeg leste dette. Har faktisk aldri lest en krimbok, men elsker jo filmatiseringene av Agatha Christie's bøker, spesielt Poirot. Burde kanskje prøve meg på det en gang!

Legg inn en kommentar

Takk for din kommentar! Den vil vises etter jeg har godkjent den! Velkommen tilbake skal du være!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...